Communauté Hellénique de Québec

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Ελλάδα-Κεμπέκ: Ίδια χρώματα, κοινοί στόχοι

Την έναρξη συνεργασίας σε πολλά επίπεδα αποφάσισαν ο Γενικός Πρόξενος κ. Καφόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ κ. Σαρέ.
Ένα γεγονός ιδιαίτερο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και προσωπικά για τον Γενικό Πρόξενο κύριο Αθανάσιο Καφόπουλο, έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου, εφόσον ο τελευταίος ανταποκρίθηκε στην επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης του Κεμπέκ, και επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της δεύτερης (γεωγραφικά) μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά!
Το συμβάν αυτό μπορεί σε κάποιους να προκαλεί απορίες, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις του Κεμπέκ δεν συνηθίζουν να καλούν επίσημα έλληνες διπλωμάτες, όσοι όμως ξέρουν κάτι… παραπάνω δεν τους κάνει εντύπωση. Για τον απλούστατο λόγο, ότι ο κ. Καφόπουλος τους 14 μήνες που βρίσκεται στο πόστο του έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση οποιουδήποτε ελληνικού στοιχείου υπάρχει στην επαρχία, πολύ περισσότερο δε για τα σχολεία. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να φτάσει η… χάρη του μέχρι το Κεμπέκ Σίτι, και κάπως έτσι ήρθε και η πρόσκληση του κ. Σαρέ.
Ο κ. Γενικός, εκτός από τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε με τον Υποκυβερνήτη του Κεμπέκ κ. Πιέρ Ντουσέν, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζακ Σανιόν, την Αρχηγό της Αντιπολίτευσης κα Πολίν Μαρουά, την Υφυπουργό Παιδείας κα Μανουέλ Ουμάρ, την Υφυπουργό Εξωτερικών κα Γκανιόν Τραμπλαί καθώς και με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Διεθνών Σχέσεων αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η παρουσίαση του κου Καφόπουλου έγινε από τον πρόεδρο της βουλής στο Κοινοβούλιο με παρόντες όλους τους βουλευτές, τη στιγμή που η Ελληνική σημαία κυμάτιζε για 24 ώρες στο ψηλότερο σημείο του Κοινοβουλίου! Αν θέλουμε να αναφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία από τις συνομιλίες του Έλληνα προξένου, να τονίσουμε τη διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο ανάπτυξης της Ελληνικής Παροικίας στην επαρχία του Κεμπέκ που αποτελεί γέφυρα συνεργασίας με την Ελλάδα, τις δυνατότητες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος – Κεμπέκ σε πολλούς τομείς αλλά και την σιγουριά του κ. Σαρέ ότι στο τέλος η Ελλάδα θα καταφέρει να αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, εκτελώντας επιτυχώς το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες ο «λόγος» στον καθ΄ ύλην αρμόδιο, τον έλληνα πρόξενο κ. Αθανάσιο Καφόπουλο, που απάντησε κατ΄ ιδίαν στις ερωτήσεις που του υπέβαλλαν τα Ελληνοκαναδικά ΝΕΑ.

NEA: Κύριε Καφόπουλε, τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στο Κεμπέκ Σίτυ;
Καφόπουλος: Ξεκινάμε από το γεγονός ότι ήταν μία επίσκεψη που δεν γίνεται συχνά, είχε πολλά χρόνια να πάει στην πόλη του Κεμπέκ έλληνας Πρόξενος. Αν θέλετε, είναι μία αναγνώριση προς το πρόσωπό μου και σίγουρα μία ικανοποίηση προσωπική για το έργο που συντελούμαι, όπως βέβαια και για την Ελλάδα, αν το δούμε σε διεθνές επίπεδο. Φυσικά, με τη βοήθεια του βουλευτή κ. Σκλαβούνου, με τον οποίο έχω πολύ καλή συνεργασία. Όσο για τις εντυπώσεις ήταν εκπληκτικές! Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που συναντήθηκα ήταν πολύ ανοικτοί, θέλοντας να δώσουν επισημότητα στην παραμονή μου εκεί. Κύριος σκοπός της κυβέρνησης Σαρέ είναι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα!

NEA: Γιατί ζητήσατε ο ίδιος να συναντηθείτε με την Υφυπουργό Παιδείας κα Ουμάρ;
Καφόπουλος: Θέλαμε νε υπογραμμίσουμε τα ενδιαφέροντα της Ελλάδος για την ελληνική παιδεία στο Κεμπέκ, και την αναγκαία συνέχισή της και στήριξή της από το Κεμπέκ. Είναι γεγονός πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που περνάει, στέλνει φέτος περισσότερους δασκάλους από τις προηγούμενες χρονιές! Χαρακτηριστικά, το 2009 είχε στείλει 20 δασκάλους σε όλο τον Καναδά, και στο Σωκράτη είχαν πάει οι 3 από αυτούς. Φέτος, θα έρθουν μόνο 6 δάσκαλοι σε ολόκληρο τον Καναδά και στο Σωκράτη θα πάνε τουλάχιστον 3 με 4! Για το γεγονός αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι φαίνεται ότι οι προσπάθειές μας έχουν αντίκρισμα. Δώσαμε στην Ελλάδα να καταλάβει τη σημασία των ελληνικών σχολείων του Καναδά και του εξωτερικού γενικότερα!

NEA: Ποιοί συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία, εκτός βέβαια από εσάς;
Καφόπουλος: Καταρχήν υπήρξε ανταπόκριση και βούληση στο θέμα αυτό συνολικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως θα πρέπει να ξεχωρίσω τον ρόλο της κυρίας Φώφης Γεννηματά με την οποία είχα συναντηθεί όταν ήταν αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (σημ.: Τώρα είναι αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών), και την οποία κατά κάποιο τρόπο είχα «πιέσει» να δείξει ενδιαφέρον για τα ελληνικά σχολεία του Κεμπέκ, κάτι που έκανε με προθυμία.
Επίσης, ο κύριος Δόλλης (Υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για θέματα απόδημου ελληνισμού) που είχε επισκεφθεί πρόσφατα τον Καναδά, παίζει σημαντικό ρόλο και αυτός στην ανάπτυξη των ελληνικών σχολείων. Θα πρέπει να αναφέρω ακόμα τον Έλληνα πρέσβη στην Οττάβα κ. Λευτέρη Αγγελόπουλο, - ο οποίος κάνει και αυτός ότι περνάει από το χέρι του για την ανάπτυξη των σχολείων μας -, την συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά κα Δήμητρα Χατζηδιάκου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Βασίλη Μπαλαμπάνο και τον διευθυντή των Ελληνικών σχολείων «ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ» Χρήστο Αδαμόπουλο.

NEA: Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες από τη συζήτηση με την κα Ουμάρ.
Καφόπουλος: Η ίδια ήταν ανοικτή στο ενδεχόμενο πρωτίστως ο «Σωκράτης» να επεκταθεί στο μέλλον και να αποκτήσει και γυμνάσιο! Ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο του εγχειρήματος, όμως δεν σας κρύβω πως θα επιθυμούσα να αποκτήσει ο «Σωκράτης» γυμνάσιο προτού ολοκληρωθεί η θητεία μου, για να νιώσω ότι έκανα πράγματι κάτι σημαντικό. Να έχω αφήσει «έργο» στην ελληνική παροικία όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα και αποχωρήσω από το Μόντρεαλ και τη θέση που κατέχω. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο στόχος μας είναι το γυμνάσιο να γίνει με ορίζοντα τριετίας!

NEA: Ποια είναι η άποψη της κυρίας Ουμάρ για τα ελληνικά σχολεία;
Καφόπουλος: Έχει σίγουρα θετική άποψη! Προσωπικά, της μετέφερα ότι ο «Σωκράτης» είναι ένα τρίγλωσσο σχολείο που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτούν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και να εντάσσονται αρμονικά στην κοινωνία του Κεμπέκ και του Καναδά γενικότερα. Έχουμε βέβαια ένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, όσον αφορά πως θα αποκτήσουμε γυμνάσιο, αυτό όμως δεν είναι προς συζήτηση επί του παρόντος, θα το δούμε όταν φτάσει το θέμα στην υλοποίησή του…
Ο δικός μου ρόλος ήταν να περάσω το μήνυμα πως η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα σχολεία!

NEA: Ο κος Σαρέ δήλωσε ότι το Κεμπέκ μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Με ποιο τρόπο;
Καφόπουλος: Αποτελεί σίγουρα μία… ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, η δήλωση του Πρωθυπουργού του Κεμπέκ. Σε πρακτικό επίπεδο, υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα (πολιτιστικό, ακαδημαϊκό, πανεπιστημιακό, ανταλλαγή νεολαίας) αλλά και οικονομικό επίπεδο, δηλαδή μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει αρκετές πτυχές. Για το Κεμπέκ είναι κάτι σύνηθες αυτό, έχουν γίνει συμφωνίες στο παρελθόν και με άλλες χώρες ή επαρχίες χωρών. Ο σκοπός είναι μέσω αυτής της διαδικασίας να φέρουμε ποιο κοντά το Κεμπέκ στην Ελλάδα και ειδικότερα τις εταιρίες του Κεμπέκ. Να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε μία περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποιήσεων!

NEA: Αυτό δεν «κρύβει» εμπόδια, με δεδομένο ότι δύσκολα εταιρίες επενδύουν σε χώρες που συντελείται οικονομική κρίση;
Καφόπουλος: Ας μην το δούμε έτσι. Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει σε διαγωνισμούς να μην υπάρχει ούτε… τιμή εκκίνησης! Ούτε μία προσφορά! Γι΄αυτό θέλουμε να ανοίξουμε «πόρτες» στις επιχειρήσεις του Κεμπέκ στην Ελλάδα. Να ξέρετε ότι γενικότερα η Ελλάδα προσπαθεί να το κάνει αυτό εκτεταμένα τη συγκεκριμένη περίοδο… Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η κυβέρνηση του Κεμπέκ, όσον αφορά το επιχειρηματικό σκέλος, έχει την επιθυμία να επενδύσει στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να γίνει επί της ουσίας και να μην μείνουμε στα λόγια.

NEA: Σαν επίλογο, πείτε μας ποια είναι η εντύπωση που έχουν τα μέλη της κυβέρνησης για την Ελλάδα;
Καφόπουλος: Θα έλεγα ότι έχουν εξαιρετική εντύπωση! Εκτιμούν τον πολιτισμό της χώρας μας και είναι σε ένα βαθμό «δεμένοι» συναισθηματικά, γιατί όλοι έχουν πάει κάποια στιγμή στην Ελλάδα (πολλοί πάνω από μία φορά…) και τους έμειναν άριστες εντυπώσεις! Ειδικά ο κ. Σαρέ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στην Ελλάδα έως και… αγάπη θα έλεγα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου